Däckinfo

Sommardäck på sommaren

Kör aldrig på dubbfria vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver.

 

En undersökning från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, visar att dubbfria vinterdäck på sommarvägen förlänger bromssträckan med upp till 20 procent. VTI testade fem odubbade vinterdäck och fem sommardäck från etablerade tillverkare. I 80 kilometer i timman var bromssträckan med vinterdäck i snitt 20 procent längre på våt asfalt och 13 procent längre på torr asfalt än med sommardäcken.

Mönsterdjup på sommaren

När sommardäcken slits under 3 millimeter ökar, vid vått väglag, bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt.

 

Mät mönsterdjupet med ett femkronorsmynt. Avståndet mellan siffran 5 och kanten på myntet är 3 mm. Stick ner myntet i mönstret på det mest slitna stället i de mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan. När du ser hela femman är det dags att byta till bättre däck. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm (när det är krav på vinterdäck gäller minst 3 mm).

Vinterdäckslagen

Vinterdäck krävs:

1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Mönsterdjupet skall vara minst 3 mm.

 

Dubbdäck får användas:

1 oktober – 15 april, men även under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag.

 

Tillåtna däckkombinationer för personbil och släp vid vinterväglag:

 

Bil Släp

Dubbade Dubbade

Odubbade Odubbade eller dubbade

En säker femma!

Den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup vid vinterväglag. Kravet gäller personbil klass I (d.v.s. vanliga personbilar), personbil klass II (husbil) med en totalvikt av högst 3,5 ton, lätt lastbil, lätt buss samt släpvagn som dras av dessa fordon.

 

Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck:

 

Siffran fem på myntet påminner om att när temperaturen kryper under +5°C bör vinterdäcken vara monterade samt att minst 5 mm mönsterdjup rekommenderas på vinterdäcken.

 

Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm. Stick ner myntet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Ser du hela siffran 5 är vinterdäcket definitivt utslitet.

Stans Gummiverkstad Uddevalla 0522-10560

verkstad@stansgummiverkstad.se